Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ -ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ


ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ


Το δόγμα για τις εστίες ανομίας και την ανακατάληψη των πόλεων (και των χωριών θα προσθέταμε εμείς), αποκαλύφθηκε στην Ιερισσό την Τσικνοπέμπτη 07/3/13 με τον πιο ωμό τρόπο. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει όλες μα όλες τις σοβαρές αντιστάσεις ενάντια στην εξαθλίωση και την απαξία της κοινωνικής πλειοψηφία. Μιας πλειοψηφίας που τα αφεντικα κρατικά και ιδιωτικά, την θέλους υποζύγιο και αχθοφόρο των κερδών και της εξουσίας τους. Οι κατασταλικές δυνάμεις του κράτους σε πλήρη ανάπτυξη και απαρτία (ασφαλίτες, ΕΚΑΜ, ΜΑΤ) κατέλαβαν την Ιερισσό σαν στρατός κατοχής. Η επίθεση που εξαπέλησαν ήταν γενική και οι κανόνες, κανόνες πολέμου. Εισβολές σε σπίτια, συλλήψεις, επίθεση στα σχολεία, παντού χημικά στους δρόμους. Φυσικά για τις δυνάμεις κατοχής δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματα ούτε ελευθερίες παρα μόνο διαταγές. Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο ένα όλκληρο χωριό βγήκε στο δρόμο, δεν φοβήθηκε και δεν κρύφτηκε και αυτή είναι η πιο σοβαρή παρακαταθήκη για τον αγώνα ε΄ναντια στην ανοιχτή εξόρυξη χρυσού.

Η El Dorado, ο Μπόμπολας με τις διαπλοκές του, τα ΜΜΕ των επιχειρηματιών αλλά και το ίδιο το κράτος, αυτή η συμμαχία αυτός ο Γολιάθ της δύναμης και του πλούτου βρήκε το Δαυίδ που του αναλογεί. Το πείσμα και η σταθερότητα των κατοίκων απέναντι στην εξόρυξη και η πανελλαδική αλληλεγγύη είναι η μόνη και ουσιαστική παρακαταθήκη για να μπεί ένα τέλος στα κρατικά διατάγματα για τις fast track επενδύσεις, που πετάνε τη χάντρα το δήθεν μεροκάματο προκειμένου να ξεκάνουν ο,τι έχει σχέση με την δημόσια περιουσία και τα κοινωνικά αγαθά (απ το νερό μέχρι τον ορυκτό πλούτο).

Εδώ και πάνω απο ένα χρόνο έχει κορυφωθεί το ζήτημα του χρυσού στη Χαλκιδική, το Κιλκίς και την Κομοτηνή. Οι Σκουριές είναι ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στην εταιρεία και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, γιατί οποιαδήποτε συζήτηση, οποιαδήποτε διαβούλευση ήταν αντιμέτωπη με την ίδια διαταγή: Το βουνό ανήκει στην εταιρεία και το κράτος θα είναι εκεί για να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Εξάλλου πουθενά στον κόσμο οι εξορύξεις του χρυσού δεν έγιναν μετά βαίων και κλάδων. Από την Αφρική μέχρι τη Λατινική Αμερική ο χρυσός είναι συνδεδεμένος με εξεγέρσεις, με νεκρούς με φυλακίσεις.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και σεκιουριτάδες σαν ιδιωτικός στρατός, επιστρατευμένοι εργαζόμενοι σε ρόλο τραμπούκου, συρματοπλέγματα παντού. Το τοπίο στον Κάκκαβο τελεί υπό καθεστώς κρατικού και ιδιωτικού ολοκληρωτισμού. Οι αγριότητες της καταστολής στις τελευταίες κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους νεκρούς. Άφησαν πολλούς τραυματίες (ανάμεσα σε αυτούς κάποιοι πολλοί σοβαρά) δεκάδες συλλήψεις, ανακρίσεις και πολύωρες απαγωγές. Ο τσαμπουκάς του κράτους και της εταιρείας αναπτύσσουν πράγματι την περιοχή. Η ανάπτυξη των δυνάμεων καταστολής όχι μόνο στο βουνό αλλά και μέσα στα χωριά που αντιστέκονται είναι η πρώτη σοβαρή επένδυση της ανοιχτής εξόρυξης αλλά και προϋπόθεσή της.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το Σάββατο 16/2 στο χώρο της ανοιχτής εξόρυξης κάηκαν από αγνώστους ένα μέρος των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων που υπήρχαν για λογαριασμό της Ελληνικό Χρυσός Α.Ε. Τα γεγονότα αυτά δεν κρύβουν κανένα μυστήριο, ούτε πράκτορες, ούτε προβοκάτορες. Εξάλλου ο Κάκκαβος απ' την Κατοχή έκρυβε θαρραλέους. Και σε αγώνες που ο θάνατος δεν είναι λογοτεχνική επινόηση για να συγκινήσει αλλά πραγματική απειλή, κάπου κάπου χρειάζεται λίγο περίσσιο θάρρος για να τον αντιμετωπίσεις.



Όλοι στην πορεία στο Δημαρχείο, Σάββατο 09/03.


Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου