Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ούτε μια ώρα στο στρατό

Την 1η Ιουνίου ο Π. Μακρής δικάζεται στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανυποταξίας. Ο Π. Μακρής αρνήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του το 1990, 27 χρόνια πριν δηλαδή. Η επιτροπή που εκδικάζει την υπόθεση του, του έχει επανειλημμένα αρνηθεί το αίτημα για εναλλακτικό τρόπο θητείας (κοινωνική εργασία πχ) και θέλει οπωσδήποτε να τον δικάσει.
   Στην Ελλάδα, μια από τις λίγες πλέον χώρες που υπάρχει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, το 9μηνο  το θεωρούμε κάτι δεδομένο και πάρα πολύ φυσιολογικό. Δεν μας περνάει καν από το μυαλό η ιδέα του τι ακριβώς μπορεί να εξυπηρετεί αυτό το 9μηνό. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που βάλλεται συνεχώς από εξωτερικούς εχθρούς, ούτε βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ώστε οι περήφανοι πολίτες να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για να υπερασπιστούν την δημοκρατία και το έθνος. Αυτό που έχει ωστόσο η Ελλάδα είναι ένας πολύ σκληρός συντηρητικός πυρήνας που συγκροτείται γύρω από την ορθοδοξία, την εκκλησία και το τρισχιλιετές έθνος. Με άλλα λόγια ο στρατός λειτουργεί ως μηχανισμός πειθάρχησης που συμβαδίζει με τα ιδεώδη του ελληνικού έθνους. Η δήθεν συνεχής απειλή των νησιών του Αιγαίου από την γειτονική Τουρκία, κομματιών της Μακεδονίας από το κράτος της Μακεδονίας/Σκοπίων και της Ηπείρου από την Αλβανία σε συνδυασμό με την αφήγηση για την «ένδοξη» ελληνική ιστορία είναι ο λόγος που μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει να βρεθεί σε αμυντικό πόλεμο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο διατηρεί ακόμα έναν τόσο αναχρονιστικό θεσμό. Άλλωστε ξεχνάμε πως ο στρατός ως ιδεολογικός μηχανισμός ξεπερνάει ιστορικά και την εκκλησία αλλά και το έθνος. Ως εκ τούτου είναι ο πιο καταπιεστικός και συντηρητικός θεσμός και αναπαράγει έναν κρυφό εθνικισμό, ο οποίος συναντάται και στις μεταξικής έμπνευσης παρελάσεις των εθνικών γιορτών. 
   Γι’ αυτόν τον λόγο και για πολλούς άλλους θα σταθούμε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον Π. Μακρή και σε όλους τους αντιρρησίες συνείδησης. 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ Π. ΜΑΚΡΗ
   ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

           ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου