Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κου Κλουξ Κλαν στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας


Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, 200
μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται, υπό καθεστώς δουλείας, σε χωράφια της περιοχής, διαμαρτυρήθηκαν σε τρεις εκπροσώπους του εργοδότη τους, ζητώντας τα οφειλόμενα δεδουλευμένα έξι μηνών. Ύστερα από λεκτική διαμάχη μεταξύ των τριών Ελλήνων επιστατών και των εργατών, ένας από τους επιστάτες άνοιξε αδιάκριτα πυρ εναντίον των μεταναστών, τραυματίζοντας 28 από αυτούς με αποτέλεσμα 8 από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όμως τέτοιες πρακτικές δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για την τοπική κοινωνία της Νέας Μανωλάδας, καθώς παρόμοια περιστατικά βασανισμού μεταναστών έχουν συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Οι μετανάστες εργάτες στα χωράφια της Νέας Μανωλάδας συχνά πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού, βασανισμού και τις περισσότερες φορές, όπως φαίνεται και από το περιστατικό δεν πληρώνονται για την εργασία τους.

Η εκμετάλλευση των μεταναστών δεν αποτελεί μόνο τοπικό ζήτημα, αλλά πανελλαδικό. Το ελληνικό κράτος έχει εξαπολύσει επίθεση καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών με τις απλήρωτες ώρες, την ανεργία, την ανασφάλεια δημιουργώντας εργατικό μεσαίωνα. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, οι ξυλοδαρμοί από την ΕΛ.ΑΣ., οι απελάσεις σε εμπόλεμες χώρες ή χώρες όπου οι μετανάστες έχουν υποστεί βασανιστήρια αποδεικνύουν ότι οι συνθήκες στη Μανωλάδα είναι ακριβώς αυτές που το ελληνικό κράτος ονειρεύεται.

Η τοπική κοινωνία της Νέας Μανωλάδας στην πλειοψηφία της εδώ και αρκετά χρόνια σιωπά υποθάλποντας τέτοιες μεσαιωνικές πρακτικές. Εν τέλει παρά τις αλλαγές που συντελέστηκαν από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, ορισμένοι ακόμα δεν εκτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής, γυρίζοντάς μας πίσω σε σκοτεινές εποχές. Τέτοιοι ‘’άνθρωποι’’ θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε καταπιεζόμενο και εκμεταλλευόμενο άνθρωπο.

Η σιωπή είναι συνενοχή .

Μποϋκοτάζ στα «ματωμένα» προϊόντα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου