Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΜΑΖΙ με τους κρατούμενους στα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών

Οι αγώνες στις ελληνικές φυλακές δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Η σταθερή παρουσία πολιτικών κρατουμένων από τη δεκαετία του ΄80 κατά καιρούς οδηγούσε σε εκρήξεις διαμαρτυρίας στο εσωτερικό των φυλακών, που εν συνεχεία οδηγούσαν σε εξεγέρσεις και συγκρούσεις μέχρι και την κατάληψη των φυλακών από τους κρατούμενους και τον άγριο ξυλοδαρμό τους από την Αστυνομία. Οι συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά «καταστήματα», που είναι διαχρονικά άθλιες, σε συνδυασμό με την αυθαιρεσία των σωφρονιστικών υπαλλήλων και το συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα του υπερπληθυσμού ήταν οι σταθερές αιτίες αναταραχών στις φυλακές.


Νομιμοποιητικός πυλώνας της φυλακής στο κοινωνικό συμβόλαιο είναι η αντίληψη περί σωφρονισμού του έγκλειστου. Στο τελευταίο νομοσχέδιο η αντίληψη αυτή υπονομεύεται ανοιχτά και σαν σκοπός πλέον τίθεται η εξουδετέρωση– αχρήστευση του απείθαρχου υποκειμένου, άσχετα από τη βαρύτητα της πράξης που τον οδήγησε στη φυλακή.

Από τις 2 Μάρτη οι πολιτικοί κρατούμενοι K.Γουρνάς, Ν.Μαζιώτης Δ.Κουφοντίνας μαζί με τους συντρόφους από το Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων (Αντώνης Σταμπούλος, Τάσος Θεοφίλου, Φοίβος Χαρίσης, Αργύρης Ντάλιος και Γιώργος Καραγιαννίδης) κατεβαίνουν σε απεργία πείνας όπου μαζί με το κίνημα αντίστασης επιχειρούν να αντιστρέψουν την προοπτική του ολοκληρωτισμού που το κράτος ελέγχου προσπαθεί να επιβάλλει. Το σύνολο των αιτημάτων όπως τα έθεσαν οι ίδιοι οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι τα εξής:

- Κατάργηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2001, του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης.

-  Κατάργηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2004, του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικής οργάνωσης.

- Κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης για την πράξη που τελέστηκε με καλυμμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμο»).

- Κατάργηση του νόμου για τις φυλακές τύπου Γ΄.

- Απελευθέρωση του καταδικασμένου για την 17Ν Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, που η εξουσία επί 13 χρόνια τώρα εξοντώνει μεθοδικά και εκδικητικά,.

- Κατάργηση της βίαιης λήψης DNA και πρόσβαση και ανάλυση του DNA από πραγματογνώμονα βιολόγο.

Τα αιτήματα, αφορούν όλο το πλέγμα της κρατικής καταστολής και αυθαιρεσίας έτσι όπως διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της όξυνσης των κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων της περιόδου της μεταπολίτευσης. Αφορούν μία σειρά ολοκληρωτικών θεσμίσεων που σήμερα είναι σε θέση να εγκλωβίσουν στο πλαίσιό τους το σύνολο των αγωνιζόμενων ανθρώπων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δίωξη με το άρθρο 187α των κατοίκων της Χαλκιδικής και αλληλέγγυων συντρόφων. Το ξεχαρβάλωμα αυτού του πλαισίου περνάει μέσα από την ασφυκτική πίεση που οφείλει να ασκήσει η κοινωνία από κοινού με τους φυλακισμένους στη νέα κυβέρνηση.

Μαζί να αγωνιστούμε για τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Να αντισταθούμε συλλογικά στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις, το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και εξαίρεσης και να εντείνουμε την κοινωνική αντεπίθεση μέχρι το γκρέμισμα των φυλακών, μέχρι την κοινωνική απελευθέρωση.

 Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας

Ούτε λευκά ούτε κανονικά, μπουρλότο και φωτιά σε όλα τα κελιά



Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου