Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για απειλές Μπόμπολα - Eldorado Gold στην εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3


    Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μαζί με αυτήν η κρίση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος ανέδειξαν στα μάτια του κόσμου το βρώμικο ρόλο και τη διαπλοκή του κλάδου των ΜΜΕ και της θεσμικής δημοσιογραφίας. Η κρίση στον τύπο αποτελεί αναπόσπαστο γεγονός της χρεωκοπίας του πολιτικού συστήματος, αφού για δεκαετίες συντηρεί κι ενισχύει τη σαπίλα, διαφθορά και διαπλοκή του. Το «μαύρο» στην ερτ άρχισε να ανοίγει τα μάτια της κοινωνίας που στάθηκε αλληλέγγυα στο πλευρό των εργαζομένων του δίχρονου αγώνα απαιτώντας δημόσια, ελεύθερη και κοινωνική πληροφόρηση. Ο δίχρονος αγώνας στην ερτ ένωσε τη γέφυρα των εκπροσώπων του τύπου με την κοινωνία που συμπορεύτηκε μαζί τους ζητώντας να μην την κρατήσουν ποτέ ξανά, στο σκοτάδι της άγνοιας. Το αγαθό της ενημέρωσης είναι «κοινό αγαθό»,  δεν πωλείται, δεν αγοράζεται, αλλά οφείλεται να προσφέρεται δωρεάν στην κοινωνία για την κοινωνία, με την ίδια ως ενεργή συμμέτοχο, αφού παράγει την είδηση και την ίδια ως μοναδική - αναγκαία σε ρόλο κριτή, αφού μέσα στα πλαίσιά της, θεσμείται και το αγαθό της πληροφόρησης.


Στο δρόμο που χάραξε ο δίχρονος αγώνας, για τις συχνότητες στα χέρια της κοινωνίας, με άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση ενάντια στο μαύρο της άγνοιας και της διαστρέβλωσης, της φίμωσης και του ψεύδους, των συμφερόντων και τις διαπλοκής,  οι εκπρόσωποι του τύπου καλούνται πιο επιτακτικά από ποτέ, να υπερασπιστούν μέσα από αυτόν το δρόμο, την κοινωνία που αντιστέκεται και διεκδικεί καθημερινά στον αγώνα για ζωή, δικαιοσύνη κι ελευθερία. Οι  εκπομπές - προϊόντα αυτού του αγώνα, («Αντιδραστήριο», εκπομπές αλληλέγγυων,  «zona rossa»,«κόσμος εν κινήσει» κλπ),  απειλούνται από παντός είδους συμφέροντα να σιγήσουν για πάντα. Κάθε τέτοια μεθόδευση και πρακτική θα βρεθεί αντιμέτωπη και σε ευθεία ρήξη με την κοινωνία και τα κινήματα μέσα από τα οποία μάχεται.

Η εκπομπή «Αντιδραστήριο», προϊόν - κεκτημένο του δίχρονου αγώνα στην ερτ,  από αγωνιζόμενους εργαζόμενους που έδωσαν και πήραν αλληλεγγύη στο πλαίσιο των κινηματικών αγώνων που διεξάγονται καθημερινά ενάντια στην καταπίεση, επέλεξε το δρόμο της δημοσιογραφίας για την κοινωνία με την κοινωνία. Επέλεξε να αναδείξει  το κίνημα του πολύχρονου αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με έρευνα που διεξήγαγε κατά τους τελευταίους μήνες. Το « Αντιδραστήριο» μόλις από τα πρώτα επεισόδια μπήκε στο στόχαστρο παντός είδους συμφερόντων και συγκεκριμένα στο στόχαστρο του μπόμπολα και της Eldorado Gold, εξαιτίας της προβολής ενός αγώνα για γη και ελευθερία ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττουν οι ίδιοι, χρυσοθήρες και καταπατητές, στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των μμε που συγκαλύπτουν αυτό το έγκλημα. Οι συντελεστές της εκπομπής «Αντιδραστήριο» κάλυψαν τη διεξαγωγή του πρώτου διεθνούς Κάμπινγκ «Beyond Europe» (18-25 Αυγούστου 2015), με συνεντεύξεις και πλάνα από τους συμμετέχοντες και τις εκδηλώσεις, καθώς και τις κινητοποιήσεις στα πλαίσια της διεθνούς διοργάνωσης, με τη στήριξη όλων των επιτροπών αγώνα. Βάδισαν δίπλα στους εκατοντάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη καλύπτοντας τη μεγαλειώδη πορεία -σταθμό στις 23 Αυγούστου και όχι δίπλα και πίσω από τα ματ του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού και της εταιρείας.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο τρόμος Ελλάκτωρ -Μπόμπολα και  Eldorado Gold, κάθε φορά που έρχονται στο φως της κοινής γνώμης  στοιχεία από την εγκληματική τους δράση. Η κοινωνία συσπειρώνεται διαρκώς υπέρ του δίκαιου αγώνα ενάντια στης φύσης τη λεηλασία. Το βουνό που ρημάζουν καθημερινά, σύντομα ορθώνεται και πάλι ως εφιάλτης για να τους πλακώσει. Ο εμφυλιοπολεμικός διχασμός που προξένησαν στις τοπικές κοινωνίες, κρατώντας τες όλα αυτά τα χρόνια στην άγνοια και το σκοτάδι με το ψεύδος και τις «χρυσές» υποσχέσεις - αυταπάτες (για μια χούφτα αργύρια), έρχεται σύντομα σαν χείμαρρος απ' τα καθάρια νερά του Κάκαβου που ξεζουμίζουν, να τους απομακρύνει διαπαντός.

Δικαιολογημένος ο κρύος ιδρώτας που λούζει χρυσοθήρες και καταπατητές, κάθε φορά που και οι τελευταίοι ανυποψίαστοι έως πρότινος, αλλά κυρίως οι ίδιοι οι εργαζόμενοί τους, έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό, ανακαλύπτοντας την αλήθεια, μαθαίνοντας στοιχεία από το κουβάρι του εγκλήματος που ξετυλίγεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα. Η πραγματικότητα της μετατροπής του αρχέγονου δάσους σε έρημο Σαχάρα, δεν κρύβει πια το ψέμα με τις συνήθεις αθέμιτες πρακτικές υπό το δημοσιογραφικό μανδύα, (απόκρυψη ή χειραγώγηση της πληροφορίας απ' τα ιδιωτικά κανάλια συμφερόντων των εταιρειών, πληρωμένα ρεπορτάζ σύμφωνα με τη «διαφημιστική δεοντολογία», επιστράτευση  εντολοδόχων - κονδυλοφόρων υπό τη μάσκα του δημοσιογράφου),  προκειμένου  να συγκαλυφθεί και να ολοκληρωθεί το έγκλημα με τις ανεπανόρθωτες συνέπειές του εις βάρος όλων μας.

Τρέμουν στο γεγονός πως η πλειοψηφία των κατοίκων άρχισε να ενημερώνεται με ντοκουμέντα για τις «ημέρες και τα έργα τους»,  που μετρούν πλέον, αντίστροφα γι' αυτούς. Η δική τους αλήθεια ξεγυμνώνεται καθώς αποκαλύπτεται : ότι χρησιμοποιούν με δολιότητα την «εργατιά» και τους ακόμη ανυποψίαστους κατοίκους εξωθώντας τους,  στην «αυτοχειρία», ώστε οι ίδιοι να βγάλουν με τα χέρια τους, τα ίδια τους τα μάτια. Με τη δική τους συναίνεση και συμμετοχή να καταστρέψουν την απαράμιλλου κάλλους γη που τους έθρεψε και στην οποία όφειλαν και οφείλουν για πάντα να την κρατούν ακέραιη, ως κόρη οφθαλμού.  Γιατί μαθαίνουν επίσης, πως ο ίδιος ο τόπος τους μπορεί να τους ζήσει ελεύθερα και περήφανα, όταν όλοι μαζί ενωμένοι διώξουν τους καταπατητές της, μία για πάντα. Στο τέλος,  κανείς εν γνώσει του δεν επιλέγει να δολοφονήσει τη μάνα που τον γέννησε, τη γη που τον έθρεψε.

Όμως, οι καταπατητές Ελλάκτωρ -Μπόμπολα κι Eldorado Gold έχουν και περίσσιο θράσος προκαλώντας και χαρίζοντάς μας μόνο τον ασυγκράτητο γέλωτα όταν επικαλούνται και δια των ελεγχόμενων σωματείων τους, τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, απειλώντας με μηνύσεις τους συντελεστές της εκπομπής «Αντιδραστήριο». Η επιλογή της εκπομπής «Αντιδραστήριο» να προβάλλει τα γεγονότα ως έχουν, για την κοινωνία που τα παράγει και δίπλα σε αυτήν και όχι πίσω από τα κάγκελά της και στην υπηρεσία των συμφερόντων της, τους  ενόχλησε πολύ. Ακόμη ενόχλησε η άσκηση της δημοσιογραφίας έξω από κομματικά ή ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα, με πραγματικό μάρτυρα τους κατοίκους της περιοχής στα μάτια των οποίων συντελείται ο παραλογισμός του εγκλήματος εις βάρος της φύσης και της ίδιας της ζωής. Η δημοσιογραφική δεοντολογία φυσικά τηρείται απόλυτα και στο ακέραιο με τα πληρωμένα -από την ίδια την εταιρεία- ταξίδια ξενάγησης των δημοσιογράφων, προκειμένου οι τελευταίοι να «ενημερωθούν» αντικειμενικά, για το «σπουδαίο έργο» που προσφέρει (η εταιρεία) στην περιοχή , με τα δωράκια και τις ευεργεσίες στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος»,  με τη γενναία πληρωμένη προβολή της εταιρείας μέσω των διαφημίσεων και με κάθε άλλο τρόπο και με κάθε  κόστος.. Η εταιρεία φαίνεται πως μεταξύ άλλων, παρέχει πλουσιοπάροχα και μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας βαφτίζοντας «δημοσιογραφικό», ό, τι δεν ταράζει τη γαλήνη των υδάτων απ' το βούρκο των πολυεθνικών της συμφερόντων. Τους χαρίζουμε μια αναμνηστική φωτογραφία από τις δημοσιογραφικές υπηρεσίες των επιστρατευμένων, τηλεοπτικών εντολοδόχων τους, κατά τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας - προπαγάνδας που προφανώς και επικροτούν: Τηλεοπτική κάλυψη περιήγησης συμμετεχόντων του Beyond Europe στις 20 Αυγούστου κοντά στην περιοχή του «open pit» μέσα από τα κάγκελα των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Τρία τηλεοπτικά συνεργεία (MEGA, ALPHA, SKAI) κινηματογραφούν δίπλα από τα ματ και μέσα από τα κλειστά κάγκελα της εταιρείας.
Κάθε προσπάθεια φίμωσης , λογοκρισίας  και κοψίματος της εκπομπής  «Αντιδραστήριο» με ευθύνη της διοίκησης της ερτ, αλλά και οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κάθε μορφής στους συντελεστές της από όσους ενοχλούνται,  συνεπάγεται για εμάς με πόλεμο και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης
akthess.blogspot.gr
ak_salonica@espiv.net



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου