Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

NO BORDERS – ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


Αντιεξουσιαστικό κάλεσμα για No Border-Camp στη Θεσσαλονίκη το 2016
Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει το άμεσο μέλλον που ήδη αντιμετωπίζουμε: έλλειψη δημοκρατικών δομών και διαδικασιών, αύξηση της οικονομικής ανασφάλειας και επισφάλειας, επιστροφή σε απολυταρχικές μορφές πολιτικής μέσω της εξαιρετικής ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας και επανεμφάνιση δεξιών λαϊκών και ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Ενώ υπόσχεται δικαιώματα του ανθρώπου, ισότητα και ειρήνη για όλους, η Ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα βιώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους ως πραγματικός εφιάλτης.
Η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία.
Οι αλλαγές αυτές ωστόσο δεν γίνονται ποτέ χωρίς αγώνες. Οι συγκρούσεις που έχουν διαμορφώσει κοινωνικούς, οικολογικούς, φεμινιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες αναζωπυρώθηκαν με την εμφάνιση της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2007. Ωστόσο, η υλοποίηση μέτρων λιτότητας που ακολούθησε, δυσχέρανε την κατάσταση για τους λαούς της νότιας Ευρώπης, προκαλώντας ακραίες περικοπές του κοινωνικού κράτους, του συστήματος πρόνοιας, των συντάξεων και των θέσεων εργασίας.
ΌΧΙ «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΦΡΟΥΡΙΟ
Σήμερα, η συζήτηση σχετικά με τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα μέσα και την πολιτική και έχει αντικατασταθεί από μια νέα κρίση. Μια κρίση που προέκυψε όταν χιλιάδες πρόσφυγες κλόνισαν την «ζώνη ασφάλειας» της Ευρώπης, υπερνικώντας τα στρατικοποιημένα σύνορά της και –για μια στιγμή- καθιστώντας μη εφαρμόσιμους τους ρατσιστικούς κανονισμούς της. Παρόλο που ούτε η προέλευση ούτε οι άνθρωποι που πλήττονται από αυτές τις κρίσεις είναι οι ίδιοι, το κοινό τους σημείο είναι ο απεχθής τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται. Η ίδια εξουσιαστική και νεοφιλελεύθερη διαχείριση που ήταν υπεύθυνη για την αποκλεισμό εκατομμυρίων Ελλήνων από το σύστημα υγείας τώρα ανυψώνει φράχτες από συρματοπλέγματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτή η κρίση διαχείρισης –για ακόμα φορά– σημαίνει μεγαλύτερη απομόνωση, περισσότερο αποκλεισμό και μεγαλύτερο μίσος για τον άγνωστο, τον ξένο, τον Άλλο. Ο φόβος για μια «εξωτερική» απειλή οδηγεί σε μια ευρύτερη ταύτιση με το «εσωτερικό», σε μια νέα ανάδυση του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Ωστόσο, η ίδια η Ευρώπη, ως ένας από τους νικητές του παγκόσμιου καπιταλισμού, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες για αυτά τα κύματα μετανάστευσης και την καταστροφή εκατομμυρίων ζωών. Ως η παλιά ηγεμονική Ευρώπη, ή με το νέο επιθετικό ύφος της σημερινής εξωτερικής πολιτικής της, ενισχύει τη λογική του ανταγωνισμού και της αποξένωσης, της ισχύος και και του κέρδους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η λογική αυτή συνεχίζει να επιβάλλει την καταστροφική δυναμική της σήμερα στα κοινωνικά, ιδεολογικά και στρατιωτικά πεδία μάχης, από την Αθήνα, ως το Χαλέπι.
Αυτός είναι ο λόγος που άνθρωποι άφησαν όλα τα υπάρχοντά τους πίσω, ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες περνούν τους φράχτες και τα σύνορα, αντιμετωπίζοντας πολλά εμπόδια, βία και τα μαντρόσκυλα της ΕΕ που αποφασίζουν ποιος επιτρέπεται να μπει και ποιος θα πνιγεί στη Μεσόγειο.
Επιπλέον, αυτή η μη ελέγξιμη αυτονομία των προσφύγων ξανάφερε τις ορατές επιπτώσεις της παγκόσμιας πολιτικής της Ευρώπης στο κατώφλι της και προκάλεσε σημαντικά ρήγματα στα τείχη του φρουρίου της.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ
Ούτε θέλουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές, ούτε σχολιαστές της κατάστασης αυτούς, αλλά ούτε και συνταχθούμε με τα ανθρωπιστικά λόγια της κοινωνίας των πολιτών και να «βοηθήσουμε τα θύματα». Θέλουμε να παλέψουμε, όχι για τους πρόσφυγες που αναζητούν ελευθερία μετακίνησης, αλλά πλάι-πλάι με τους πρόσφυγες σε έναν κοινό αγώνα για μια καλύτερη ζωή για όλους μας.
Για αυτό και και σας προσκαλούμε να συνταχθείτε μαζί μας σε ένα ταξίδι αλληλεγγύης, σε ένα ταξίδι δράσης, σε ένα ταξίδι πέρα από την Ευρώπη.
Ένας από τους σταθμούς μας θα είναι η Θεσσαλονίκη –κοντά στην συνοριακή πόλη των ελληνομακεδονικών συνόρων Ειδομένη και σχετικά κοντά στα ελληνοτουρκικά σύντορα. Με τους θεσμούς των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών παρόντες στην πόλη, έχει εξελιχθεί ένα από τα hotspot του συνοριακού καθεστώτος της Ευρώπης. Συγχρόνως, φιλοξενεί πολλές ομάδες αλληλεγγύης, καταλήψεις για όσους είναι αναγκασμένοι να ζουν στο δρόμο και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί κατά το ταξίδι τους προς το βορά. Έτσι η πόλη έχει γίνει και ένα hotspot της αντίστασης κατά της Ευρώπης-Φρούριο.
ΑΣ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ
Όντας οι ίδιοι μέρος της τοπικής Συνέλευσης του No Border στη Θεσσαλονίκη, θα διοργανώσουμε με τους συντρόφους μας No Border-Camp στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τις 15 έως τις 25 Ιουλίου, κυρίως για τους εξής τρεις λόγους:
Η αλληλεγγύη και ο αγώνας με τους πρόσφυγες συμβαίνει στην πόλη εδώ και χρόνια και έχει οδηγήσει σε τοπικές αυτοοργανωμένες δρομές που καλύπτουν βασικές ανάγκες και παρέχουν εργαλεία πολιτικού αγώνα σε όλους όσοι αντιστέκονται στην άρνηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Μαζί σας θέλουμε να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη υποστηρίζοντας στην πράξη όλες τις αυτοοργανωμένες αντιρατσιστικές δομές που ήδη μάχονται καθημερινά ενάντια στο απάνθρωπο και καταπιεστικό καθεστώς συνόρων, να τις στηρίζουμε και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις δομές σε βιώσιμους μηχανισμούς στήριξης.
Θέλουμε να επιτεθούμε στα σύμβολα ισχύος, στους φράχτες και τους θεσμούς τους και να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα σύμβολα με όλη την οργή και το πάθος μας.
Ωστόσο, οι αγώνες κατά του καπιταλισμού, του σεξισμού, του ρατσισμού ή οποιαδήποτε άλλη φρίκη της τρέχουσας κοινωνικής τάξης δεν θα είναι επιτυχημένοι, εάν είναι απομονωμένοι οι ένας από τον άλλο. Για αυτό και θα πάμε στη Θεσσαλονίκη για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να διδαχθούμε και να οικοδομήσουμε δυνατά και διασυνοριακά δίκτυα αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων και ατόμων και να μην αφήσουμε να πεθάνει η ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.
Σας καλούμε στο Beyond Europe Barrio στο No Border Camp στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τους μελλοντικούς αγώνες μας, αλλά και για να ζήσουμε το όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου