Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ

Στην διαρκή και πολυεπίπεδη κρίση που προκάλεσε η χρεωκοπία (κατά την οποία το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών έγινε κρατικό και το κράτος το μετέθεσε στις πλάτες της κοινωνίας),όλες οι παλιές ιδεολογίες που διεκδικούσαν την εξουσία χρεοκόπησαν και αυτές με την σειρά τους για να αντικατασταθούν από μία νέα. Είναι η ιδεολογία που σπάει τους δεσμούς της με κάθε ίχνος πολιτικής διαφοροποίησης γύρω από την οποία συγκροτούνταν οι παραδοσιακοί κομματικοί μηχανισμοί. Είναι η ίδια που σπάει ταυτόχρονα τους εθνικούς φραγμούς για να γίνει παγκόσμια : ”δεν υπάρχει εναλλακτική” το γνωστό Τ.Ι.Ν.Α.
Το φάντασμα αυτού του οικονομικού ολοκληρωτισμού έρχεται να υφαρπάξει και να λεηλατήσει με κυβερνήσεις – διαχειριστές ό,τι απέμεινε ζωντανό και ανέπαφο από το φυσικό πλούτο , τα κοινά αγαθά , τους δημόσιους χώρους. Με μία κοινωνία φτωχοποιημένη και τρομοκρατημένη από το μέγεθος της καταστροφής που την απειλεί καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα όσο αναζητεί λύσεις στο παρελθόν, άλλο τόσο το παρόν γεμίζει με αδιέξοδα και απελπισία.
     Κάθε εργασιακό δικαίωμα καταπατείται καθημερινά, οι εργασιακές σχέσεις αναπροσαρμόζονται στις ανάγκες των αφεντικών, ανάγοντας τα κοινωνικά δικαιώματα (στέγη-νερό-ενέργεια κλπ) σε ευκαιρία για ιδιωτικό πλουτισμό.
     Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης ενάντια στην κοινωνία με τη διαδικασία των πλειστηριασμών βρίσκεται αντιμέτωπο, στις 11 Γενάρη, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ για την εκποίηση του οικοπέδου πάνω στο οποίο χτίστηκε. Εδώ και 6 χρόνια ένα εργοστάσιο εγκαταλελειμμένο απ’ την εργοδοσία της οικογένειας Φιλίππου και των μετόχων του ομίλου έκανε την ανατροπή στην ιστορία των κλειστών και εγκαταλειμμένων εργοστασίων της χώρας. Οι εργαζόμενοι της ΣΕ ΒΙΟ.ΜΕ. έκαναν πράξη την απόφασή τους ανοίγοντας και πάλι το εργοστάσιο, θέτοντάς το σε λειτουργία χωρίς αφεντικά, με αυτοοργάνωση, αντιιεραρχία και άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Αγνοώντας τις ψηφοθηρικές υποσχέσεις και τον πεπατημένο μονόδρομο του παραδοσιακού συνδικαλισμού για διεκδίκηση των αποζημιώσεων, πήραν τη ζωή στα χέρια τους με αυτοδιαχείριση της παραγωγής. Χωρίς παντός είδους επιδοτήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά με το μόχθο τους, ξεκίνησαν καθημερινά να παράγουν φυσικά καθαριστικά, προϊόντα χρήσιμα και ωφέλιμα για την κοινωνία, προάγοντας το σεβασμό στο περιβάλλον ως κυρίαρχη αξία.
    Μοναδικός τους σύμμαχος και ισότιμος συνομιλητής στο εγχείρημα, η ίδια η κοινωνία, στην οποία άνοιξαν από την αρχή την πόρτα στην συμμετοχική αλληλεγγύη για τον κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής και της διανομής με αμεσοδημοκρατικό τρόπο. Η ΒΙΟ.ΜΕ. προσφέρει στην κοινωνία και λαμβάνει απ’ αυτήν αλληλεγγύη συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες για δικαιοσύνη κι αξιοπρέπεια. Έγινε σημείο συνάντησης επισκεπτών από όλο τον κόσμο διαδίδοντας το μήνυμα της αυτοδιαχείρισης όχι ως μία απλή εναλλακτική επιβίωσης στον καπιταλισμό, αλλά ως μία ριζική τομή στο υπάρχον σύστημα εκμετάλλευσης για τη δημιουργία της οικονομίας των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου και των χρηματιστηρίων . Διαδίδοντας το μήνυμα ότι ένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός αλλά υπαρκτός. Η κοινωνία στρέφει τις ελπίδες της σ’ ένα εργοστάσιο πέρα από την υλική του υπό- σταση όχι μόνο ως φωτεινό σύμβολο αλλά ως παράδειγμα πραγμάτωσης χειροπιαστών ιδεών σε κίνηση : « Είμαστε αυτό που μπορούμε να κάνουμε και μπορούμε να γίνουμε».
    Ως Α.Κ.Θ στεκόμαστε αλληλέγγυοι απ’ την πρώτη στιγμή και σε κάθε βήμα με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το εργοστάσιο από τους εργάτες και την κοινωνία. Στις 11/1 θα είμαστε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για να σταματήσουμε τον επερχόμενο πλειστηριασμό. Καλούμε όλη την αλληλέγγυα κοινωνία να βρίσκεται εκεί.

    Παρατίθεται η πρόταση της ΣΕ ΒΙΟ.ΜΕ. :
«Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με δικηγόρους και καθηγητές νομικής που υποστηρίζουν τον αγώνα μας για τη λειτουργία του εργοστασίου με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, τόσο οικονομικά και παραγωγικά, όσο και για την διακίνηση των προϊόντων.
Απαιτούμε:
Ενάντια στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων) και για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος έναντι των τεράστιων ποσών που χρωστούν οι επιχειρήσεις Φίλκεραμ ΑΕ και ΒΙΟΜΕ ΑΕ, να δημευτεί ακίνητη και κινητή περιουσία των ιδιοκτητών. Υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της εργοδοσίας. Κρατικές υπηρεσίες και δημόσιοι οργανισμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει. Στη συνέχεια να παραχωρηθούν ή να νοικιαστούν τα ακίνητα στην συνεργατική των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ
ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας (αποδεδειγμένα ,άλλωστε, η συνεργατική δείχνει αυξητικές τάσεις απασχόλησης).
Επίσης, άμεσα το ακίνητο που έχει ήδη δεσμευτεί (και εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό) από προηγούμενη κυβέρνηση, το 2012, να δημευτεί και να παραχωρηθεί στη συνεργατική για να περάσουμε άμεσα σε κανονική λειτουργία με όσα απαιτούνται για την πλήρη νομιμοποίηση.
Και μάλιστα σε ένα πολύ διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον από αυτά που ισχύουν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας:
•Με συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και της κοινωνίας στον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής.
•Με έλεγχο μέσα από συνελεύσεις όλης της οικονομικής λειτουργίας.
•Με απόλυτη ισότητα στις αποφάσεις αφού έχουμε όλοι μια ψήφο.
•Με ίσο μεροκάματο για ίσο χρόνο εργασίας.
•Με προσανατολισμό της παραγωγής στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους.
Αυτά παλεύουμε τόσα χρόνια τώρα. Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν κάνει αυτά που έχουν υποσχεθεί. Δεν έχουν καταθέσει και καμία πρόταση που να στοιχειοθετείται νομικά, άσχετα με ισχυρισμούς μελών πολιτικών παρατάξεων που τους στηρίζουν. Όσα ισχυρίζονται είναι απλά αποπροσανατολισμός και πολιτική παραφιλολογία που απλά δεν ισχύουν».
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.
Η ΒΙΟ.ΜΕ. ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ 11/1/ στις 11.00 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου