Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Φωτο από τη συγκέντρωση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού έξω από την περιφέρεια κεντρική Μακεδονίας - 5/4/2013 - Θεσσαλονίκη



Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 πάνω από 1000 κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Εντός του κτιρίου της περιφέρειας διεξαγόταν συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στην ορεινή Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η συζήτηση ήταν "ενημερωτικού" χαρακτήρα και έτσι δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση.

Παράλληλα, η εταιρία που προσπαθεί να υλοποιήσει την εξόρυξη, είχε από πριν κηρύξει την ημέρα αυτή αργία για τους εργαζόμενους της και μετέφερε με λεωφορεία αρκετούς από αυτούς προκειμένου να συγκεντρωθούν και αυτοί έξω από την περιφέρεια για να "διαδηλώσουν" υπέρ της επένδυσης....

Η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο περιφερειακό συμβούλιο στον κόσμο που διαμαρτυρόταν ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενώ άφησε αρκετούς από τους εργαζόμενους της εταιρίας να εισέλθουν στο χώρο. Οι τελευταίοι μάλιστα επιτέθηκαν φραστικά στον καθηγητή της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Αλ. Μπένο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του όταν επισήμανε ότι:

"τα πρώτα θύματα της εξορυκτικής διαδικασίας είναι οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν εκατομμύρια φέρετρα σε όλο το κόσμο από αντίστοιχες δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι εκτός από τα μηχανικά ατυχήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της εισπνοής της σκόνης που αναδύεταια από τις εξορύξεις. Η σκόνη κουβαλάει μαζί της βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, που μακροχρόνια προκαλούν κάρκινο".


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου