Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ο αγώνας για τη ζωή δεν τρομοκρατείται, δεν φυλακίζεται.


Ο αγώνας για τη ζωή δεν τρομοκρατείται, δεν φυλακίζεται.

Μετά τον εμπρησμό των μηχανημάτων της El Dorado-Ελληνικός χρυσός, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση. Μεταβαίνει στη περιοχή ο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. Δένδιας με τον αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με σκοπό να επιβάλλουν το νόμο και την τάξη για να εξασφαλίσουν «την επένδυση με κάθε κόστος», σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Σαμαρά. Ακολουθεί κλίμα τρομοκρατίας στην περιοχή της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην Ιερισσό και τη Μ.Παναγιά, με βίαιες προσαγωγές, πολύωρες κρατήσεις στο Α.Τ. Πολυγύρου, με λήψεις D.N.A. χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων της περιοχής. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ- Αντιτρομοκρατική-ΕΚΑΜ) και διεξάγουν έρευνες σε σπίτια «υπόπτων».

Ο κόσμος αντιδρά βγαίνοντας στους δρόμους και συγκρούεται με την αστυνομία, η οποία απαντά με ρίψη χημικών ακόμη και στο χώρο του σχολείου της Ιερισσού. Την επόμενη ημέρα κάτοικοι μαζί με αλληλέγγυους συγκεντρώνονται στα δικαστήρια του Πολυγύρου, δηλώνοντας έτσι την αλληλεγγύη στους κατηγορούμενους. Ως απάντηση ακολούθησαν μαζικές πορείες τόσο στην περιοχή της βόρειας Χαλκιδικής, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλα αυτά το κράτος παίρνει ανοιχτή θέση υπέρ της «επένδυσης», διώκοντας 20 κατοίκους της περιοχής που βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την υπόθεση του εμπρησμού.

Την Τετάρτη 10 Απρίλη στις 3 τα ξημερώματα, αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στα σπίτια δύο εκ των κατηγορούμενων - σπάζοντας τις πόρτες - και μεταφέρουν τους απαχθέντες στη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι τις Ιερισσού βγαίνουν στο δρόμο και επιτίθενται στο αστυνομικό τμήμα του χωριού καίγοντας χαρτιά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αργότερα το πρωί, στήθηκαν οδοφράγματα από τους κατοίκους για να αποτρέψουν μια επανάληψη της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο χωριό. Οι συλληφθέντες βρίσκονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης όπου θα απολογηθούν την Κυριακή 14 Απριλίου.

Το καθεστώς βυθισμένο σε μία οριακή και πολύπλευρη κρίση προσπαθεί να επιβληθεί με εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα. Το καθεστώς κυριαρχίας έχει ανάγκη απ’ τα ψευτοδιλήμματα για να αποκρύψει την ουσία και το βάθος της κρίσης του. Γι' αυτό όσο προσκρούει σε κοινωνικές αντιστάσεις, τόσο πιο απολυταρχικό γίνεται. Εξάλλου με ψευτοδιλήμματα εδραιώθηκε σε όλες τις κρίσιμες φάσεις του και οδήγησε τα πράγματα εδώ που είμαστε σήμερα (φαστ τρακ επένδυση ή ανεργία κι εξαθλίωση, ΔΝΤ ή χρεωκοπία), προσπαθώντας σήμερα να αποφύγει την κοινωνική έκρηξη. Η αστυνομία μετατρέπεται σε δύναμη κατοχής δημιουργώντας συνθήκες πολέμου και μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι εικόνες από τα γεγονότα στη βόρεια Χαλκιδική είναι εικόνες από το μέλλον. Ένα μέλλον που είναι τόσο κοντά, όσο η ταχύτητα που τρέχουν οι φαστ τρακ διαδικασίες εκποίησης του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών. Η αστυνομική βία δεν βρίσκεται εκτός του σχεδίου της γρήγορης ανάπτυξης αλλά υπακούει στις εντολές των πολυεθνικών και των ντόπιων κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων και κατευθύνεται από αυτές. Αυτή η τακτική έχει ως απώτερο στόχο τη διασπορά του φόβου και την αποδυνάμωση του κοινού μετώπου αντίστασης ενάντια στο χρυσό.Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται για εμάς είναι το εξής: ή θα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας ή θα υποστούμε τις συνέπειες. Ή θα επιλέξουμε το δρόμο της δημιουργίας μιας άλλης ζωής, άλλης κοινωνίας και άλλης οικονομίας, ή το δρόμο της κοινωνικής βαρβαρότητας και του «όλοι εναντίων όλων».

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στο ξεπούλημα της γης, του νερού, του αέρα και της ζωής όλων μας.

Στηρίζουμε τους αγώνες για αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΗ 12μμ Αγ. Βενιζέλου

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΗ 10πμ στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκη



Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου