Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Πανελλαδική Συνάντηση Αντιεξουσιαστικής Κίνησης 16 – 18 Γενάρη (Δελτίο Τύπου)

Στις 16 – 18 Ιανουαρίου 2015 στην Αθήνα και στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Νοσότρος (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια) έλαβε χώρα η Πανελλαδική Συνάντηση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο επαναπροσδιορισμός ενός αυτόνομου πόλου κοινωνικής αντιεξουσίας μπροστά στη σύγχρονη συγκυρία και στις πολιτικές εξελίξεις.


Οι εργασίες της συνάντησης ξεκίνησαν την Παρασκευή με γενικές εισηγήσεις ακτιβιστών για σημαντικά ζητήματα, που έχουν αναδειχθεί μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και γύρω από την παρούσα συγκυρία. Το Σάββατο έγιναν εισηγήσεις από τις συνελεύσεις των πόλεων, που συμμετέχουν στο δίκτυο της ΑΚ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Πάτρα, Γιάννενα). Συζητήθηκαν προτάσεις αγώνα για την ΕΡΤ, την αλληλέγγυα οικονομία, τα κοινά αγαθά, το πλάνο αντίστασης ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, τη ΒΙΟΜΕ αλλά και την αποανάπτυξη, τους μετανάστες, ζητήματα LGBTQ, το νερό, τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στο εργοστάσιο χρυσού. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνάντησης, λήφθηκαν αποφάσεις για τη συγκρότητηση δομών και την ανάληψη πανελλαδικών δράσεων. Αποφασίστηκε η διεξαγωγή δεύτερης πανελλαδικής συνάντησης σε πολύ σύντομο χρόνο.



Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση στα 11 χρόνια δράσης της έχει διαγράψει μια πορεία, η οποία διαπλέκεται με κάθε κίνηση, που συνυφαίνεται στον κοινωνικό στίβο. Ως αναπόσπαστο μέρος του ριζοσπαστικού κινήματος των τελευταίων ετών συμμετείχε ενεργά και συνεχίζει στις πρώτες γραμμές της κοινωνικής αναμέτρησης, ανιχνεύοντας με την κοινωνία το αίτημα της Άμεσης Δημοκρατίας. Η αποστοίχισή μας από το εκλογικό παιχνίδι είναι και στις σημερινές συνθήκες επίκαιρη και αδιαπραγμάτευτη. Πυξίδα μας για τις συγκρούσεις, που έρχονται, είναι η παραγωγή αυτόνομης πολιτικής ατζέντας από τα κινήματα και η συγκρότηση ενός αυτοδύναμου πόλου κοινωνικής αντιεξουσίας. Σε αυτή τη συγκυρία ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα αποτελέσουν μια μόνο στιγμή στην συμπύκνωση του κοινωνικού ανταγωνισμού. Αμέσως μετά ξεκινά μία πυκνή χρονική περίοδος, όπου οι νέες συγκρούσεις / συνθέσεις θα γίνουν σε κλίμα μεγάλης κοινωνικής πόλωσης, για τις οποίες προετοιμαζόμαστε.


Με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνάντησης προχωράμε το επόμενο διάστημα σε δράσεις στους εξής άξονες :


* ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ - Να σταματήσουν οι εκτροπές του Αωού και του Αχελώου, να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στα ορυχεία της Χαλκιδικής.

* ΚΟΙΝΑ - Ελεύθερη δημόσια και κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού, της ενέργειας, κατάργηση της λογικής της πατέντας και της διανοητικής ιδιοκτησίας.

* ΕΡΓΑΣΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

* ΙΣΟΤΗΤΑ-Πλήρη και ίσα δικαιώματα σε μετανάστες, κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, καμία διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

* ΠΛΑΝΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - Κατάργηση φυλακών τύπου Γ - αντιτρομοκρατικών νόμων-σωφρονιστικού κώδικα - μονάδων καταστολής, αφοπλισμός της αστυνομίας.


ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου