Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΨΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Μετά την περσινή "επιτυχία", για 2η συνεχόμενη χρονιά, μικρές και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα θα "γιορτάσουν" τον θεσμό καταναλωτικής μανίας "Black Friday", στα πλαίσια του οποίου προϊόντα θα πωλούνται σε χαμηλές τιμές με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για ένα καταναλωτικό έθιμο που προέρχεται από την Αμερική και εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα από την αλυσίδα Public. Εικόνες "απείρου κάλλους" περιγράφουν τον καταναλωτικό παροξυσμό της μαύρης ημέρας. Ορδές πελατών στήνονται στις πόρτες των πολυεθνικών από το προηγούμενο βράδυ και μόλις αυτές ανοίξουν εισέρχονται μαινόμενοι, σπρώχνονται, χτυπιούνται και ποδοπατούνται στον αγώνα απόκτησης του φθηνού προϊόντος, με θύματα τόσο τους ίδιους όσο και τους εργαζόμενους.
Εγχειρήματα όπως οι Λευκές Νύχτες, οι Μαύρες Παρασκευές και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προωθούνται ως αναπτυξιακά εργαλεία για την τόνωση της οικονομίας, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν μορφές καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Στον ήδη υπάρχοντα εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, με χαμηλούς μισθούς, κακές εργασιακές συνθήκες, απλήρωτες υπερωρίες, καθυστερημένη ή μη καταβολή δεδουλευμένων, ανύπαρκτη ασφάλιση, στοχοποίηση των συμμετεχόντων στα εργατικά σωματεία κτλ, έρχεται να προστεθεί, με το περιτύλιγμα της φιέστας, η καταπάτηση του κατοχυρωμένου εργασιακού ωραρίου μέσω της -απληρωτης- επέκτασής του (τις Λευκές νύχτες τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά όλο το βράδυ και τις Μαύρες Παρασκευές λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα).
Οι μαύρες Παρασκευές, καθώς και κάθε άλλο καπιταλιστικό τέχνασμα που μηχανεύεται το κεφάλαιο προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των πολυεθνικών, συνιστούν αντανάκλαση του πώς θέλει να διαμορφώσει η κυριαρχία τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Έναν κόσμο που η ευημερία, η επιτυχία, η κοινωνική καταξίωση και η αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου μετράται με κριτήρια την οικονομική ευρωστία και το σύνολο των αγαθών που αγοράζει και κατέχει. Έναν κόσμο επίπλαστων υλικών αναγκών με ανθρώπους να προσπαθούν να καλύψουν το διαρκές αίσθημα του ανικανοποίητου που νιώθουν μέσω της υπερκατανάλωσης προϊόντων που δεν έχουν στην πραγματικότητα ανάγκη. Τραγελαφικό παράδειγμα η ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Ιεράπετρας, στην οποία ζητήθηκε η αναβολή εκπαιδευτικής εκδρομής δύο σχολείων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, προκειμένου οι μαθητές να μην αποτελέσουν εξαίρεση από το πελατολόγιο του καταναλωτικού πανηγυριού.

Η Black Friday δεν είναι γιορτή. Είναι το καθρέπτισμα της αποκτήνωσης των ατόμων από το καπιταλιστικό σύστημα μέσω του κοινωνικού κανιβαλισμού και της υπερκατανάλωσης. Είναι η προώθηση του ατομικισμού και του ανταγωνισμού σε μία κοινωνία-ζούγκλα όπου ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου. Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση προτάσουμε έναν ανθρωπότυπο που πορεύεται τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική του ζωή με βάση τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Έναν ανθρωπότυπο απαλλαγμένο από πλασματικές ανάγκες που μάχεται διαρκώς ενάντια στην οικονομική, σωματική, πνευματική και πολιτική καταδυνάστευση που επιβάλλει κράτος και κεφάλαιο.
        ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ

       ΑΠΕΧΟΥΜΕ-ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ, ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου