Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τότε που κράτος και ΔΕΗ άρχισαν τις εργασίες μεγάλης κλίμακας στον άνω ρου του Αχελώου. Το φράγμα της Μεσοχώρας Τρικάλων, το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα εκτροπής από το φράγμα Συκιάς στον Θεσσαλικό κάμπο, συνδέονται άμεσα με το σχέδιο της εκτροπής του ποταμού, στην υπηρεσία του θεσσαλικού loby και του υγροβόρου αγροτικού μοντέλου της μονοκαλλιέργειας.
Πολύχρονοι αγώνες αντίστασης ενάντια στα καταστροφικά αυτά έργα κατάφεραν να παγώσουν την ολοκλήρωση και λειτουργία τους. Τόσο κάτοικοι του οικισμού της Μεσοχώρας (μεγάλο κομμάτι του οποίου θα κατακλυστεί σε περίπτωση λειτουργίας του φράγματος), όσο και ένα ευρύ και πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης πίεσαν προς μια σειρά ακυρωτικών αποφάσεων του ΣΤΕ, αλλά δεν κατάφεραν να το σταματήσουν οριστικά.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το ζήτημα, προχωρώντας στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, τον περασμένο Αύγουστο. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτροπής για το μέλλον, αφού αρνείται την φραγή της σήραγγας εκτροπής και άναψε το πράσινο φως για το φράγμα της Συκιάς. Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο με κίνδυνο ο Αχελώος να μετατραπεί από ζωντανό ποτάμι σε άθροισμα διαδοχικών λιμναίων συστημάτων, αφού το φράγμα της Μεσοχώρας έρχεται να προστεθεί στα πολλά μεγάλα φράγματα που ήδη λειτουργούν κατά μήκος του ποταμού.
Ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εκτροπή του ποταμού όπως ισχυρίζεται, πράγμα που δεν πιστεύουμε, οι συνέπειες από τη λειτουργία του φαραωνικού φράγματος της Μεσοχώρας και του υδροηλεκτρικού έργου θα είναι ανεπίστρεπτες: Ο κατακλυσμός του ιστορικού οικισμού της Μεσοχώρας καθώς και χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, ο οριστικός αφανισμός ενός ολόκληρου οικοσυστήματος με μεγάλη βιοποικιλότητα, ο επηρεασμός βιοτόπων άγριας φύσης, η δραματική μείωση των πληθυσμών της ιχθυοπανίδας, η αλλοίωση του μικροκλίματος της περιοχής, η υποβάθμιση του τοπίου, η συσσώρευση φερτών υλών, ο κίνδυνος ενεργοποίησης σεισμικής δραστηριότητας είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις.
Η πραγματοποίηση των έργων υπακούει στις προσταγές του δόγματος της ανάπτυξης, και θα είναι καταστροφική όσο κι αν προσπαθούν να τη στολίσουν με τα επίθετα «πράσινη», «βιώσιμη», «αειφόρος»… Για άλλη μια φορά, βλέπουμε το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες να θυσιάζονται για τα συμφέροντα κράτους και εταιριών. Για μας, το νερό, η ενέργεια, όπως και όλα τα κοινά αγαθά θα έπρεπε να υπόκεινται στον αμεσοδημοκρατικό έλεγχο και τη διαχείριση της κοινωνίας και των τοπικών κοινοτήτων, και όχι να οικειοποιούνται και να εμπορευματοποιούνται στον βωμό του κέρδους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και θεωρώντας τους εαυτούς μας κομμάτι του αγώνα ενάντια στα έργα του άνω ρου του Αχελώου, αλλά και του γενικότερου κινήματος αμφισβήτησης της ανάπτυξης, στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» στην οργάνωση ενός camping, στη Μεσοχώρα Τρικάλων, στις όχθες του Αχελώου, στο διάστημα 20-22 Ιούλη 2018. Η πρωτοβουλία αυτή, εκτός από την αυτονόητη οργάνωση των δράσεων ενάντια στα έργα, αποσκοπεί και σε μια ουσιαστική ώσμωση και συντονισμό των αγώνων για τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης του νερού και της ενέργειας.
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
-ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ – ΣΥΚΙΑΣ
-ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ
-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το κάλεσμα του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» για το camping στη Μεσοχώρα http://www.mesochoranet.gr/…/ekselikseis-sto-…/151-comping18
Φωτογραφίες από την παρέμβαση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου