Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

17 Νοεμβρίου 2014, Θεσσαλονίκη


Ενάντια στον νέο κρατικό ολοκληρωτισμό.

Με την Άμεση Δημοκρατία για την κοινωνική Αντιεξουσία 

"17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ”


                                                                                                                                     

   Στη Θεσσαλονίκη ανοίχτηκε ένας δρόμος γιατί τον περπατήσαμε.

   Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία κατά του σύγχρονου κρατικού ολοκληρωτισμού που εδραιώνεται με διατάγματα με την πολιτική του φόβου και με το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.
   Η πρακτική πρόταση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του πολιορκητικού κριού της καταστολής,που δεν είναι άλλος απ' τα ΜΑΤ, βρήκε ανταπόκριση απ' όλα τα μπλοκ που κατέβηκαν στο δρόμο. Τα γεγονότα στην αντιφασιστική πορεία για τον ένα χρόνο απ την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες επιτάχυναν τις διαδικασίες για μια άμεση δράση,ενάντια στην πολύχρονη ασφυξία κατά των διαδηλωτών.


   Το μεγάλο αντιεξουσιαστικό μπλοκ που σχηματίστηκε πίσω απ τους φοιτητές της σχολής θεάτρου,αποτέλεσε απ την πρώτη στιγμή τον κύριο στόχο των αστυνομικών δυνάμεων,πρεσάροντας το απειλητικά.Αυτή ήταν η ρητή εντολή του υπουργείου δημόσιας τάξης, αυτό επισημοποίησε και ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στις πρώτες διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

   Αυτό που δεν υπολόγισε ούτε το υπουργείο, ούτε ο σχεδιασμός της αστυνομίας ήταν η αντίδραση του συνόλου της πορείας, που ανέστρεψε το κλίμα που ήθελαν να επιβάλλουν. Μπορεί οι ίδιοι να διατείνονταν ότι είχαν στόχο το αντιεξουσιαστικό μπλοκ,όμως ο κόσμος άμεσα και πρακτικά , στοχοποίησε τους ίδιους και την παρουσία τους. Η απαίτηση να φύγει η αστυνομία ακόμα κι απ αυτούς που δεν ένοιωθαν την ανάσα της έγινε τόσο καθολικό, που αφόπλισε τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες έστεκαν αμήχανες μη μπορώντας να χρησιμοποιήσουν την γνωστή τακτική των προκλήσεων και την επακόλουθη επίθεση. Τακτική που την είδαμε να συμβαίνει πριν και κατά την διάρκεια πάμπολλων διαδηλώσεων.

   Το καθολικό σταμάτημα της πορείας, η κατακραυγή της αστυνομίας και η συνειδητή ψυχραιμία (όχι από φόβο αλλά από επιλογή) των διαδηλωτών δημιούργησαν μια δυναμική που είχαμε καιρό να την δούμε στον δρόμο. Οι μάχες στα πεζοδρόμια όπως αυτή που έδωσαν οι δάσκαλοι, αλλά και η άμεση και αρραγής αντιμετώπιση της διμοιρίας που επιτέθηκε στο αντιεξουσιαστικό μπλοκ με πολλές κρότου λάμψης στο ύψος της Αγίας Σοφίας, άνοιξαν τον δρόμο για ευρύτερες σκέψεις και συμπεράσματα. Εδώ να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη διμοιρία εμφανώς κινήθηκε αυτόνομα, αλλά μάλλον είχε τους λόγους της. Ήταν η διμοιρία που πρωταγωνιστούσε στις Σκουριές και προσπάθησε ανεπιτυχώς να βγάλει το άχτι της.
   Η αντιμετώπιση της καταστολής χρειάζεται τους τολμηρούς αλλά αν η τόλμη στην σκληρή εποχή που ζούμε δεν δημιουργεί συνθήκες συμμετοχής, μπορεί εύκολα να γίνει θέαμα ακροβατώντας μεταξύ ανάθεσης κι αδιαφορίας. Άλλο καταλύτης κι άλλο εργολάβος, άλλο κοινωνική συσπείρωση κι άλλο αυτοαναφορικότητα.

   Η χθεσινή νίκη όλων των διαδηλωτών ,είναι νίκη του κινήματος αντίστασης απέναντι στο κράτος που αποφασίζει και διατάζει για τις ζωές μας, που περιφράζει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, που έχει ανοιχτούς διαύλους με τους νεοναζί, που δημιουργεί γκρίζες ζώνες στην κοινωνία με στρατιές περισσευάμενων με πρώτα θύματα τους μετανάστες, τους άνεργους, τους φτωχούς και μαύρες τρύπες στις φυλακές τύπου Γ σε βάρος των φυλακισμένων, που κάνει την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση εταιρικό προνόμιο, που έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία εκατοντάδες απελπισμένων θεωρώντας τους παράπλευρες απώλειες.

   Γνωρίζουμε πως ότι πετύχαμε δεν είναι παρά μια στιγμή του αγώνα και πως η καταστολή θα ανασυνταχθεί, Για να κρατηθεί ζωντανή η χθεσινή στιγμή θα πρέπει να επιβεβαιώνεται σε κάθε μικρό και μεγάλο μας βήμα, προκειμένου να πάρουμε αληθινά μόνοι μας και πραγματικά την ζωή στα χέρια μας.


ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ak_salonica@espiv.net



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου