Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" - ΔΣΑ, 5/3/2015


Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣΟι αγώνες στις ελληνικές φυλακές δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Η σταθερή παρουσία πολιτικών κρατουμένων από τη δεκαετία του ΄80 κατά καιρούς οδηγούσε σε εκρήξεις διαμαρτυρίας στο εσωτερικό των φυλακών, που οδηγούσαν σε εξεγέρσεις σε συγκρούσεις μέχρι και στην κατάληψη της φυλακής από τους κρατούμενους και την άγριο ξυλοδαρμό τους από την Αστυνομία. Οι συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά «καταστήματα», που είναι διαχρονικά άθλιες, σε συνδυασμό με την αυθαιρεσία των σωφρονιστικών υπαλλήλων και το συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα του υπερπληθυσμού ήταν οι σταθερές αιτίες αναταραχών στις φυλακές.

Από την 11 Σεπτεμβρίου 2001 και μετά παρατηρείται η εντεινόμενη ενσωμάτωση και στο ελληνικό δίκαιο του Ποινικού Δικαίου του Εχθρού. Πρόκειται για μια δικαιική αντίληψη που έρχεται σε ρήξη με τα νομιμοποιητικά θεμέλια του Κράτους Δικαίου και εδράζεται στην αντίληψη ότι ορισμένες «απείθαρχες» κατηγορίες κοινωνικών υποκειμένων δε θα πρέπει να προστατεύονται από την ίδια δέσμη νομικών εγγυήσεων όπως ένας πλήρης φορέας δικαιωμάτων: αντίθετα, θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις που θα κατοχυρώνουν αντιμετώπιση Εχθρού. Πρόκειται για την προσπάθεια ρύθμισης της σχέσης της κατάστασης εξαίρεσης στο πεδίο της εφαρμογής του ποινικού νόμου, της σχηματοποίησης δηλαδή κανόνων που θα ρυθμίζουν την απελευθέρωση δυνατοτήτων κρατικής βίας σε απείθαρχα υποκείμενα. Το Ποινικό Δίκαιο του Εχθρού τιμωρεί αυστηρότερα ακριβώς για το φρόνημα του εγκληματία, και η υιοθέτηση του ακριβώς εξυπηρετεί την επισημοποίηση και τον καθαγιασμό του «χαμηλής έντασης» εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται στο εσωτερικό των Δυτικών κοινωνιών.

Στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα το αντάρτικο πόλης (και το «κοινό» έγκλημα όταν απάγει επιχειρηματίες «εθνικού ενδιαφέροντος»), αλλά ο κύκλος των εχθρών έχει ήδη διευρυνθεί στους «βίαιους ριζοσπάστες» και στους «παραβατικούς μετανάστες». Όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού ανταγωνισμού γίνονται θύματα του νομικού ολοκληρωτισμού ακριβώς γιατί το παράνομο των πράξεών τους έχει έκδηλα πολιτικό χαρακτήρα.


ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ


Από τις 2 Μάρτη οι πολιτικοί κρατούμενοι K.Γουρνάς, Ν.Μαζιώτης Δ.Κουφοντίνας μαζί με τους συντρόφους από το Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων (Αντώνης Σταμπούλος, Τάσος Θεοφίλου, Φοίβος Χαρίσης, Αργύρης Ντάλιος και Γιώργος Καραγιαννίδης κατεβαίνουν σε απεργία πείνας όπου μαζί με το κίνημα αντίστασης επιχειρούν να αντιστρέψουν την προοπτική του ολοκληρωτισμού που το κράτος ελέγχου προσπαθεί να επιβάλλει.


Είναι η ώρα όπου οι μάσκες και τα προσχήματα γύρω από τα ζητήματα των φυλακών έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία. Ήρθε η ώρα για ουσιαστικές αλλαγές.


Απαιτούμε :-Τριετή αμνήστευση ποινών. Επανέρχεται σαν αναγκαίο μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών.


-Μείωση των ισοβίων και αναστολή στα 2/5.


-Κατάργηση των ειδικών συνθηκών κράτησης και του νομικού πλαισίου που ορίζει τη λειτουργία των φυλακών τύπου Γ'.

-Κατάργηση του άρθρου 187 και 187Α, της επιβαρυντικής διάταξης για την πράξη που τελέστηκε με καλυμμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμος»)

-Άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, ώστε να λάβει τη νοσηλεία που χρειάζεται.

-Κατάργηση της βίαιης λήψης DNA και πρόσβαση και ανάλυση του DNA από πραγματογνώμονα βιολόγο.ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου