Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Η χθεσινή πορεία συνείδησης σηματοδοτεί μια νέα ποιοτική αρχή για το antigold κίνημα ή την ανάδυση ενός νέου κινήματος πάνω στον τάφο της El Dorado. Τόσο η ανάθεση όσο και η κινηματική εγρήγορση, στις υπάρχουσες συνθήκες, δεν είναι δύο καταστάσεις παγιωμένες και ξέχωρες, αλλά δύο αλληλοσυγκρουόμενα πεδία μέσα σε μια δυναμική διαδικασία. Έτσι, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού μετά από μια περίοδο καμπής , ως απόρροια της ελπίδας και των υποσχέσεων για μια θεσμική διευθέτηση, έδειξε χθες, πως είναι ζωντανό γράφοντας μια ακόμη σελίδα στην ιστορία των κινημάτων. Αποτύπωμα αυτής της κινηματικής ανάκαμψης είναι η χθεσινή πορεία που έφτασε μέχρι το εργοτάξιο εξόρυξης στις σκουριές.

Το διεθνές αντιεξουσιαστικό δίκτυο Beyond Europe, επιτροπές κατοίκων αλλά και πλήθος αλληλέγγυων από όλη την Ευρώπη, βρέθηκαν στο βουνό ως οργανικά κομμάτια του antigold κινήματος δείχνοντας πως η μοναδική διέξοδος από την λογική της ανάθεσης είναι η χάραξη μιας νέας προοπτικής από τα κινήματα.

Μια τέτοια πολυάριθμη πορεία στο βουνό και μια τέτοια αποφασιστική παρουσία του σώματός της εκεί, για περισσότερες από δυόμιση ώρες βρέθηκε, όπως ήταν λογικό , στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Άμεσα αποτελέσματα αυτής της αναμενόμενα εχθρικής στάσης της αστυνομίας ήταν η αλόγιστη χρήση χημικών , η ευθεία ρίψη δακρυγόνων που τραυμάτισε μέλη της πορείας στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματος. Αποκορύφωμα των σωματικών βλαβών ήταν το κάταγμα μιας κοπέλας στο πόδι από γκλομπ αστυνομικού, στη προσπάθειά της να επιβιβαστεί στο λεωφορείο. Αυτή η εκδικητική αλλά και φοβική ,απέναντι στο κίνημα, στάση της αστυνομίας, συνεχίστηκε με τη σύλληψη 75 ανθρώπων. Μάλιστα τα 4 από αυτά κρατούνται ακόμη και κινδυνεύουν με απέλαση λόγω άρνησης να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και διάφορα άλλα στοιχεία. Αξιοσημείωτη στο σημείο αυτό είναι η παρουσία αλληλέγγυων από το Beyond Europe camp, καθώς και κατοίκων της τοπικής κοινωνίας και μέλη των επιτροπών Ορμύλιας, Μουδανιών, Μεγάλης Παναγίας, Ιερισσού, Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης, όλο το βράδυ, έξω από το τμήμα Πολυγύρου.

Όλα τα παραπάνω μέτρα βίαιης καταστολής είναι γνωστές πρακτικές της αστυνομίας. Είναι μάλιστα, τόσο γνωστές, παρωχημένες και φοβικές,  παρ΄ όλη τη βιαιότητα τους,  που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περιορίσουν τη δυναμική των κινημάτων και του αγώνα για τη Γη και την ελευθερία.Αποδεικνύεται πως οι υποσχέσεις δεν χωράνε όταν το ελεύθερο δημόσιο και κοινωνικό μάχεται την αγορά και το κράτος.

Λευτεριά στους συλληφθέντεςΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, Ιερισσός 24/8/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου