Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση Αντιεξουσιαστικής Κίνησης για το εφετείο του Ν. Μαρκετάκη

Tην Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 δικάζονται εκ νέου, αυτή τη φορά στο Εφετείο Χανίων, οι 2 διαδηλωτές, οι οποίοι συνελήφθησαν σε πορεία διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο μαθητή, έπειτα από αστυνομική καταδίωξη για τροχαία παράβαση στα Χανιά, τον Οκτώβρη του 2010.

Έναν χρόνο μετά τη βαριά πρωτόδικη καταδίκη τους, 16 μήνες με αναστολή στο μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης (ΦΜΚ) Νίκο Μαρκετάκη και 12 μήνες σε έναν πρώην φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι διωκόμενοι προσέφυγαν στο Εφετείο για να υπερασπίσουν την αθωότητά τους απέναντι σε ένα χαλκευμένο κατηγορητήριο, το οποίο δεν ανακλά τα γεγονότα, αλλά μάλλον την προσπάθεια της Αστυνομίας να κατασκευάσει ενόχους για τα επεισόδια τα οποία συνέβησαν στη διαδήλωση εκείνη, έναν μόλις μήνα μετά τον τραγικό χαμό του μαθητή και εν μέσω κατακραυγής για τις αδιευκρίνιστες και “θολές” συνθήκες θανάτου του.

Πρόκειται για την υπόθεση του 19χρονου Στράτου Πατρικάκη, ο οποίος στις 14 Οκτωβρίου του 2010 προσπάθησε να αποφύγει έλεγχο της Αστυνομίας κι αφού δεν σταμάτησε και μετά από καταδίωξη υψηλών ταχυτήτων από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ., ο νεαρός έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά και να καταλήξει, έπειτα από ολιγοήμερη μάχη με τον θάνατο. Ο πατέρας του νεκρού νεαρού είχε εκείνες τις μέρες δηλώσει ότι ο γιος του ενδεχομένως να μη σταμάτησε στην υπόδειξη των αστυνομικών από φόβο επειδή δεν είχε δίπλωμα. Επιπλέον, τόνιζε ότι όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, του ζητήθηκε να υπογράψει χαρτί πως δε θα υποβάλει μήνυση κατά των αστυνομικών.


Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση, είχαμε την τιμή να ανήκει στους κόλπους μας ο Νίκος Μαρκετάκης. Είμαστε σίγουροι και σίγουρες ότι στο πρόσωπο του Ν. Μαρκετάκη στοχευμένα και μεθοδευμένα, πέρα από την διαρκή δημόσια και ανιδιοτελή προσφορά στον αγώνα για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, τη μόνιμη παρουσία του στους αγώνες αταλάντευτα στην πλευρά των αγωνιζόμενων, διώκεται η συνολική στάση του. Για τις ημιπαρακρατικές δομές τις ασφάλειας το να είναι κάποιος μέλος της αντιεξουσιαστικής κίνησης είναι εκ προοιμίου επιβαρυντικό στοιχείο. Αν για εμάς είναι τιμή να βγαίνουν από τις τάξεις μας αγωνιστές όπως ο Ν. Μαρκετάκης, για τις ημιπαρακρατικές δομές αποτελεί κόκκινο πανί όπου ο εκβιασμός είναι ωμός: «κάτσε στο σπιτάκι σου ή στα ελάχιστα τετραγωνικά που είναι το στέκι σου πίνοντας μπύρες διαφορετικά θα σε τσακίσουμε». Είναι διατεθειμένοι να αραδιάσουν τα πιο ευφάνταστα σενάρια στην αίθουσα του δικαστηρίου, προκειμένου να πείσουν μία έδρα η οποία δε μένει ανεπηρέαστη από τέτοιου είδους κοινωνικές προκαταλήψεις. Για εμάς η στράτευση και το έργο  του συντρόφου και ο τρόπος δράσης του, που πάντα ήταν δημόσιος και κοινωνικός, είναι αρκετό για να ανατρέψει τις σκευωρίες αυτών που στοχοποιούν αγωνιστές, αλλά φαίνεται ότι για την έδρα η υιοθέτηση των ισχυρισμών των ασφαλιτών είναι η εύκολη λύση που σερβίρεται με μία εξαιρετικά σκληρή ποινή χάριν παραδειγματισμού.

Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη, όπως και η απαίτηση για κατάρρευση της ασφαλίτικης σκευωρίας και η αθώωση του συντρόφου μας. 

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου